Fibromyalgie is een pijnsyndroom waarbij je chronische last hebt van je spieren, bindweefsel, stijfheid en gaat gepaard met vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten en depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Onderaan het artikel staan nog meer symptomen die voorkomen bij Fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie

Het wordt ook wel weke delen reuma genoemd en komt met name voor bij vrouwen tussen de 20 tot 60 jaar. De klachten kunnen verschillen per persoon en ook de mate van ernst kan verschillen.

Fibromyalgie is geen ontsteking. Ook raakt het lichaam niet fysiek beschadigd door de aandoening. Wel kan de lichamelijke conditie, als gevolg van de ziekte, achteruit gaan en je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden.

De geschiedenis van Fibromyalgie

Sommige mensen geloven dat fibromyalgie een nieuwe aandoening is, maar het bestaat al eeuwen.

Het werd ooit als een psychische stoornis beschouwd. Maar in het begin van de 19e eeuw werd het geclassificeerd als een reumatische aandoening die stijfheid, pijn, vermoeidheid en slaapproblemen veroorzaakte.

Fibromyalgie en PEA

Fibromyalgie-gevoelige punten werden ontdekt in het begin van de jaren 1820. De aandoening heette aanvankelijk fibrositis omdat veel artsen dachten dat pijn werd veroorzaakt door een ontsteking op de pijnlijke plaatsen.

Pas in 1976 werd de aandoening omgedoopt tot fibromyalgie. De naam is afgeleid van het Latijnse woord “fibro” (fibroseweefsel) en de Griekse termen voor “myo” (spier) en “algia” (pijn).

Volgens de National Fibromyalgia and Chronic Pain Association duurt het gemiddeld vijf jaar voordat een patiënt met fibromyalgie een juiste diagnose krijgt.

Er is steeds meer bekend over Fibromyalgie

Omdat de wetenschap steeds meer te weten is gekomen over Fibromyalgie, wordt deze tegenwoordig vaker geclassificeerd als een vorm van het disfunctioneren van neurotransmitters.

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom.

Wat is fibromyalgie

Diepe slaap

Fibromyalgiepatiënten zijn bijvoorbeeld niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Groeihormoon

Groeihormoon heeft een groot effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in het lichaam en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen, inclusief witte bloedlichaampjes en anti-lichaampjes, om infecties te kunnen bestrijden. De bindweefsels van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren.

Afvalstoffen

Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het onvermogen om in de diepe herstellende slaap te geraken, zijn er de oorzaak van dat de fibromyalgiepatiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Als je alles met elkaar in verband brengt, wordt het bestaande domino effect duidelijk.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Je kunt last hebben van de volgende (veelvoorkomende) symptomen:

 • Chronische vermoeidheid
 • Pijn in de rug, nek, schouders, het borstbeen, zijkant van de heupen of de binnenkant van de knie
 • Stijfheid, vaak in de ochtend of nadat je een tijd stil hebt gezeten/gestaan
 • Krachtsverlies in de spieren
 • Stemmingswisselingen
 • Angst of depressieve gevoelens
 • Problemen met de concentratie of vergeetachtigheid

De volgende klachten komen minder vaak voor:

 • Hoofdpijn
 • Zwaar gevoel in de armen of benen
 • Een branderig gevoel in of op de huid
 • Minder gevoel in of op de huid
 • Darmkrampen en buikpijn
 • Opgezette tenen, vingers of enkels
 • Geheugenverlies

Er kunnen ook nog andere klachten optreden. Daarnaast kunnen de klachten in de loop van tijd qua intensiteit afnemen of toenemen.

Gevolgen

Als gevolg van fibromyalgie kunnen de dagelijkse bezigheden moeilijker worden. Je krijgt bijvoorbeeld problemen met:

 • Het doen van het huishouden, zoals schoonmaken en tassen boodschappen dragen
 • Werken, vooral fysiek werk wordt zwaarder
 • Sporten
 • Bij sommige patiënten is het zelfs te zwaar om uit de stoel te komen en weer op te staan

Er zijn verschillende soorten behandelingen die verlichting kunnen geven. Zelf ben ik van mening dat het daarnaast ook erg belangrijk is om te blijven werken aan jezelf. Op lichamelijk maar ook op mentaal gebied.

De juiste balans

Balans tussen pijn en leven

Wanneer je de juiste balans creëert met de dingen die bij jou passen op lichamelijk-, mentaal-, emotioneel, sociaal- en voedingsgebied zullen je klachten verminderen.

Ter ondersteuning zijn er ook bepaalde supplementen die verlichting kunnen geven bij Fibromyalgie. Bij iedereen is dit ook weer anders wat wel of niet werkt. Niet ieder lichaam werkt hetzelfde en niet alle klachten zijn bij iedereen hetzelfde.

Zelf heb ik na een lange zoektocht baat bij het supplement PEA. Daar heb ik ook een blog artikel over geschreven. Die kun je hier lezen –> Suppletie bij chronische pijn (o.a. fibromyalgie, neuropatische pijnen)