Twee weken geleden heb ik een Reiki cursus gevolgd, zoals jullie misschien al gezien hebben op social media.

Waarom Reiki?

Ik struggle al jaren met onverklaarbare pijnklachten, klachten die inmiddels veel meer ellende met zich mee brengen, sinds een langere tijd ben ik er steeds meer achter gekomen of in ieder geval gaan beseffen (want dat het altijd vast zit bij mij dat weet ik inmiddels wel) dat het gaat om hoge spierspanningen, en na ieder beetje of zelfs zonder inspanning vastschiet of knopen in mijn spieren komen.

Hoe het lichaam werkt

Na van alles geprobeerd te hebben ben ik erachter dat mijn spieren niet echt meer in ontspannen staat terug willen keren. Vanuit mijn zoektocht om de oorzaak hiervan te vinden en wat ik eraan kan doen om de pijn weg te halen of in ieder geval te verlichten, heb ik steeds meer geleerd over hoe je lichaam werkt en waar klachten vandaan kunnen komen. Omdat de reguliere geneeskunde mij niet verder brengt ben ik richting de alternatieve geneeswijze gaan kijken. Ergens moet een oplossing te vinden zijn.

Het was maandagmorgen

Het is maandagochtend en ik zit samen met mijn vriend even rustig koffie te drinken en zie ineens op mijn Instagram een post voorbij komen van een cursus Reiki. Dit is nu de tweede keer dat ik de post zie. Zal ik het doen? Misschien brengt het mij wel verder in mijn zoektocht om de pijn weg te nemen of in ieder geval te verlichten. “Ik wil geen Reiki bij andere gaan doen, maar dan echt voor mezelf kijken of het iets voor mij is. Misschien klinkt dat egoïstisch, maar ik moet eerst voor mezelf zorgen wil ik voor een ander kunnen zorgen, ja toch?” klinkt het in mijn gedachten. Ergens weer een sprankeltje hoop dat dít het misschien zou zijn.

Onbekend terrein

“Er heen gaan is wel heel spannend. Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten, wat voor mensen er zijn, hoe groot de cursusgroep is, en ik vind het lastig om er heen te gaan omdat het voor mij onbekend terrein is”. Wat Reiki betekende en kan doen weet ik al wel, maar hoe het werkt zou ik graag zelf eens willen leren en ervaren. Maar toch twijfel ik om me aan te melden.

Hoe ik heb besloten om de cursus te doen

Ik zeg tegen mijn vriend ‘ik zie hier een cursus Reiki voorbij komen, eigenlijk zou ik die wel graag doen, maar toch twijfel ik een beetje of ik het zal doen’. ‘Wat houd je tegen?’ vraagt m’n vriend. ‘Uhm, dat ik het eng vind om te gaan, wat als ik emotioneel wordt, dat er dingen los komen’ antwoord ik op zijn vraag. ‘Als dat het enige is, dan moet je het gewoon doen, je bent daar sterk genoeg voor’ antwoordde hij begripvol.

Mijn gedachten begonnen weer te malen in mijn hoofd… “wat als er nu iets verteld of gevraagd wordt en ik moet ineens huilen?” Ik schaam me dan. Een ander stemmetje in mijn hoofd begint er tegenin te gaan. “Als dat zo is dan is dat zo, iedereen heeft gevoel en dat je emoties laat zien is juist sterk. Laat je daardoor niet weerhouden om niet te gaan”.

Ik vraag me dan ook af of meer mensen zijn die daar mee struggelen in het dagelijkse leven. Nou goed, ik doe het gewoon. Ik ga er open in en laat het over me heen komen. Meteen stuur ik een berichtje naar mijn werkgever of ik vrij kan krijgen deze vrijdag. In de middag kreeg ik antwoord dat ik vrij ben. Meteen heb ik weer de website erbij gepakt en aangemeld voor de cursus bij Centrum Maia in Nistelrode, dus ook nog eens dichtbij huis.

Zenuwachtig en onrustig

Het is vrijdag ochtend en ben zo zenuwachtig en onrustig. Ik steek nog even een wierookstokje aan, in de hoop dat ik wat rustiger wordt en haal een paar keer diep adem waarna ik hardop zeg “het komt allemaal goed”.

Direct vielen alle zorgen en onrust weg

Klokslag 10.00 uur kom ik aan bij Centrum Maia. “Wauw wat een mooie locatie hier zo aan het bosgebied de Maashorst”. Binnen in de hal zet ik mijn schoenen neer, hang mijn jas op en loop door naar boven. Alles spreekt voor zich. Ik wordt ontvangen in de ruimte waar de cursus is. Er zitten al een paar cursisten aan tafel, met een kop thee die ik net heb gekregen schuif ik er ook bij aan. Eigenlijk vallen vrijwel meteen alle zorgen van me af.

Kort nadat iedereen binnen is, tel ik even snel in gedachten met hoeveel we zijn. “Een groep van 8, oh dat valt mee”. We worden gevraagd om op een van de stoelen in de kring plaats te nemen. Ik kies een stoel die wat meer aan de zijkant achteraan staat. Daar voel ik me ‘veilig en op mijn gemak’ om te gaan zitten. We doen een voorstelronde om te elkaar te laten weten wie we zijn en hoe we bij de cursus terecht zijn gekomen.

Mijn ervaring met ReikiDe Reiki

We krijgen wat uitleg over Reiki. Reiki is een universele energie, iedereen heeft die energie bij zich. In de loop van de jaren kunnen er blokkades in je energiebanen (chakra’s) ontstaan door gebeurtenissen in je leven. Hierdoor kan de energie in je lichaam niet meer goed doorstromen, wat voor klachten kan zorgen. Met Reiki kun je ervoor zorgen dat deze energie weer gaat stromen en je zelfgenezend vermogen weer activeert. Dit doe je door bepaalde handopleggingen op de chakrapunten van je lichaam. Ook kun je dit bij jezelf doen.

Stoelbehandeling

Na wat uitleg mogen we per twee cursisten aan elkaar een Reiki stoelbehandeling geven. Als eerst ben ik de ontvanger en mag ik Reiki ontvangen en ervaren wat ik voel. Als Reiki gever moet je eerst zorgen dat je zelf goed aard door te visualiseren dat er wortels uit je voeten groeien de grond in. Dit lukt me niet echt wanneer ik aan de beurt ben om Reiki te geven. Ik hoor Maja rond lopen en zegt “…wortels uit je voeten laten groeien, of een anker om je voeten” ineens zie ik voor me hoe er een touw om mijn voeten met een zwaar anker zit. Het lukt me nu toch om dit te visualiseren zodat ik kan gronden waarna ik begin met de behandeling. Bijzonder om te doen. Ik probeer echt bewust te zijn van wat ik voel en ervaar. Opeens krijg ik het heel erg warm. Meestal heb ik het koud dus het is wel echt een reactie op de Reiki energie. Het is leuk om te weten en leren wat je allemaal met energie kan doen. Iedereen heeft deze universele energie, alles is energie.

Denk maar eens aan een ruimte die je binnen loopt en je voelt een bepaalde sfeer hangen, dat is energie. Gloeit je lichaam ergens en voel je daar warmte vanaf komen, dat is energie. Zo zijn er veel meer voorbeelden van op te noemen.

De inwijding

Nu we de eerste behandeling hebben geoefend op elkaar, gaan we naar buiten en krijgen we een voor een de Reiki 1 inwijding. Het is wat fris buiten, we lopen naar een plek waar een aantal afgezaagde boomstammen staan, iedereen zoekt een plekje uit om te zitten. Maja zet er een stoel tussen waarop we zometeen een voor een de inwijding ontvangen. Het is muisstil op een aantal vogeltjes na die fluiten, ik ruik de geur van het bos. Even in totale stilte kijken hoe de inwijding wordt gedaan. Ineens een windvlaag door de bomen om ons heen, terwijl de wind eigenlijk rustig is. De zon komt zelfs even bij iemand te voorschijn met een windvlaag als afsluiting. Noem het toeval, noem het de natuur. Het is een aparte ervaring om mee te maken.

Bankbehandeling

De inwijding is klaar, iedereen heeft nu de Reiki symbolen in hun aura staan. We mogen nog een bank behandeling gaan oefenen in een liggende positie.

Certificaat

Inmiddels is het alweer 16.00 uur, waarmee de cursus afgelopen is. We krijgen van Maja een certificaat voor Reiki 1. Een leuke dag is het geweest. Maar ik ben ook blij dat we nu afsluiten, het was best intensief, althans zo heb ik het ervaren.

Eenmaal thuis plof op de bank en doe eerst mijn ogen even dicht. Ontzettende hoofdpijn en moe van alle prikkels die ik heb ervaren. Dit heeft overigens niets met Reiki te maken, maar met mijn gevoeligheid voor prikkels.

Wat Reiki voor mij kan doen moet de tijd nog uitwijzen. Het pad heb ik mogen ervaren, leren kennen, nu mag ik het bewandelen. Misschien dat ik Reiki 2 nog wil gaan doen, maar voor nu is Reiki 1 mooi geweest en laat ik mijn gevoel bepalen wanneer en/of ik eraan toe ben voor de volgende.