Als je hier terecht komt dan ben je waarschijnlijk op zoek gegaan naar een oplossing van je pijnklachten. Er zijn verschillende behandelmethodes en revalidatie trajecten voor chronische pijnklachten.

Maar wat nou als je al van alles geprobeerd hebt en niets een blijvend effect heeft gehad tot nu toe?

Zoals bij mij bijvoorbeeld. Ik deel in dit bericht een stukje van mijn persoonlijke verhaal en hopelijk een bruikbare tip. Dit bericht schrijf ik niet om zielig te doen, maar omdat er met mij veel mensen zijn die met dezelfde soort problemen worstelen, ook in meer of mindere mate. Als ik met mijn verhaal, al is het maar 1 persoon, kan helpen met deze tip om het allemaal wat dragelijker te maken dan ben ik daar blij mee. Ik weet wat het is om continu op zoek te zijn naar de juiste balans tussen pijn en het dagelijkse leven.

Balans tussen pijn en leven

In het kort een stukje over mijn chronische pijnklachten:

Fibromyalgie en PEA

Zelf worstel ik al ruim 15 jaar met onverklaarbare pijnklachten. Dan zat de scherpe (soms zeurende) pijn een hele tijd in mijn heup, dan in mijn onderrug, dan weer in mijn nek en schouders, hoofdpijnen, bovenrug en noem zo maar op. Een scherpe stekende pijn maar ook een continu gevoel van spierpijn in het hele lichaam, vermoeide spieren, stijfheid, pijn in gewrichten en om het dan maar niet te hebben over alle neven effecten daarvan. Vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaar, nergens zin in hebben, mentaal onstabiel, stemmingswisselingen en noem maar op. In 2015 hebben ze fibromyalgie gediagnosticeerd. Toen ik daar meer over ging lezen was alles eigenlijk herkenbaar, maar ik wilde het niet geloven dat het dat was en er géén medicijn voor was. Wat fibromyalgie is lees in je mijn andere blog artikel -> Fibromyalgie wat is dat eigenijk?

Nou goed, na een hele reeks therapieën in de reguliere geneeskunde, maar ook in de alternatieve geneeskunde heb ik veel geleerd. Hoe je lichaam in elkaar zit en werkt. Wat voeding met je kan doen en hoe belangrijk een juiste ademhaling is.

Als mens besta je uit 4 verschillende intelligenties. De Q’s. Je kan optimaal presteren wanneer iedere Q afzonderlijk en samen met de andere Q’s in balans zijn.

 • Je lichaam (fysiek) FQ
 • Je gedachten (mentaal) IQ
 • Je gevoel (sociaal) EQ
 • Je wezenlijke ik (spiritueel) SQ

Ieder lichaam, ieder persoon is anders. Dat maakt de oplossing ook dat er geen kant-en-klare oplossing is. Het zal een zoektocht zijn, maar vergeet niet… ook voor jou is er een manier om zoveel mogelijk uit het leven te halen met zo min mogelijk klachten. Ik heb het nu gehad over fibromyalgie, maar de supplementen tip die ik heb geldt voor vele chronische pijnen die ik onderin mijn blog nog eens aanhaal.

Het is zoals het is

Nee, dat vond ik helemaal niet. Ik had niet zoiets van oké ik heb fibromyalgie en het is zoals het is. Ik geloofde het niet en dacht ja hoor, het zal wel. Onderzoek gewoon dieper naar de oorzaak van mijn pijn. Een antwoord als ‘misschien is er geen oorzaak te vinden’ en ‘je moet ermee leren leven’ wilde ik niet horen. Dus het werd ook een mentale strijd tegen mijn lichaam. Ik wilde van alles, deed van alles, maar mijn lichaam wilde dat niet.

Daarom heb ik ook research gedaan op verschillende gebieden en ben op zoek gegaan wat voor mij wel en wat niet werkt. Zo wilde ik geen antidepressiva meer, geen chemische troep. Ja ik vind het troep. Het heeft mij ook geholpen toen het nodig was, laat ik voorop stellen soms is het gewoon nodig. Maar toen ik het voor mijn pijn kreeg voorgeschreven had ik al snel een afkeer ertegen. Ik wilde mij niet wéér zo afgevlakt voelen.

Ik wil voelen, voelen dat ik leef, kunnen genieten,
vrolijk en blij zijn. Dat kon ik met die pillen niet.

Het heeft nog zeker 3 jaar geduurd voordat ik af en toe begon te beseffen, misschien moet ik accepteren dat het fibromyalgie is en uit gaan zoeken hoe ik zo min mogelijk last ervan kan hebben en toch mijn dingen kan doen die ik wil doen. Soms zijn de dingen niet anders en is het zoals het is. Maar ook dat is ook weer een weg die ik heb moeten bewandelen om het mentale stuk aan te pakken.

Een oplossing…

Ik ben al een hele tijd zoekende naar oplossingen voor mogelijke pijnvermindering. Veel wat ik tegen kwam had ik al geprobeerd, maar toen ik het supplement PEA tegen kwam dacht ik, hé daar heb ik nog niet van gehoord.

En nou neem ik niet zomaar iets aan, ben vaak sceptisch over dingen die ik voorbij zie komen. Want ik heb al zoveel geprobeerd dus waarom zou dit wél helpen. Maar toch ergens dat beetje hoop nog op iets wat werkt, ben ik op onderzoek uitgegaan. Wat is PEA, wat doet het, is het veilig. Ik wilde geen chemische medicatie meer, want daarmee kun je ook weer andere klachten krijgen waardoor je van het ene in het andere valt.

Ik was verrast dat PEA een lichaamseigen stof is. PEA betekend voluit Palmitoylethanolamide. Het is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Ik ging verder lezen en opzoeken, verschillende sites. Het klonk allemaal zo mooi. Echt diep gezocht naar ervaringen van mensen. Waaruit toch wel bleek dat er mensen baat bij hadden. Het ‘probleem’ was dat mensen vaak stopte na 1 a 2 maanden omdat het te prijzig was.

Toen dacht ik, ik ga het gewoon proberen. Ook al kost het wat, als dit nou wel verlichting geeft dan heb ik dat er graag voor over.

Al die therapieën kosten ook een vermogen. Inmiddels heb ik al zoveel geld uitgegeven al die jaren aan allerlei dingen om te proberen, dat dit er nog wel bij kan.

Dus ik het PEA supplement online besteld en ben 10 september begonnen hiermee. Ik had gelezen dat je het wel zeker 2 maanden de kans moet geven om te zien of het iets voor je doet. Omdat het een lichaamseigen stof is duurt het langer voordat je lichaam allerlei processen in gang heeft gezet. Chemische pillen zoals Naproxen, Ibuprofen die zouden meteen hun werk doen omdat er zoveel toevoegingen en chemische stoffen in zitten. Prima voor een keer, maar niet voor de langere termijn. Alhoewel al die NSAID’s bij mij niets doen, zelfs Tramadol werd ik beroerd van en het hielp niets tegen de pijn. Maar los van dat, weer even terug naar PEA.

Ik was dus 3 weken bezig en wat ongeduldig. Heb opgezocht hoeveel je op een dag mocht hebben. Het word aangeraden om op te bouwen tot 1200 mg per dag. Dat is de basis aanbevolen dosis. Ik las daar ook dat je na 4 weken de dosis kon ophogen van 3x 400 mg naar 4x 400 mg. Dat is 1600 mg per dag. Ik wilde niet nog een week wachten, dus had 2 oktober de dosis al omhoog gedaan. De supplementen die ik heb zijn 600 mg per stuk. Dus met 3 supplementen zit ik aan de 1800 mg. En toen begon het. Een week later voelde ik me een stuk beter. Niets in de gaten gehad tot ik ineens besefte dat ik mij beter voelde, de pijn die op dit moment al 1,5 jaar tussen mijn schouderbladen zat was verzacht en voor 90% weg. Op dat moment besefte ik dat het waarschijnlijk de supplementen waren die begonnen te werken. Deze dosis deed iets. Ik was minder stijf, de pijn was minder heftig.

En natuurlijk heb ik nog steeds pijn, maar het is echt zeker 50% minder dan eerst. En de ergste scherpste pijn dus tussen mijn schouders dus 90% minder. Wanneer ik mezelf inspan waarbij ik mijn spieren gebruik dan heb ik daarna nog steeds ergere pijn (scherpe pijn). Maar ik ben sneller hersteld. Dus uiteindelijk is dit al een hele vooruitgang.

Het voelde alsof er een zwaar deken van mij afviel.

Dus ik vond het zeker de moeite waard om het te delen. En ik weet ieder mens is anders en er bestaat een kans dat het voor jou niets doet. Maar wat als het voor jou nou wel iets doet en je hiermee geholpen bent. Dat zou toch super fijn zijn?! Baat het niet, schaadt het niet dacht ik toen ik het las. De supplementen hebben geen bijwerking en kunnen met de meeste andere medicaties. Het is niet zo dat je direct je medicatie die je hebt weg kunt laten. Overleg áltijd met je arts.

Maar hoe fijn zou het zijn als het supplement uiteindelijk voor jou genoeg doet dat je je ‘ziekenhuis’ medicatie kunt afbouwen of zelfs niet meer nodig hebt zodat je wat minder chemische stoffen binnen krijgt. Met daarbij komend voordeel minder bijwerkingen als gevolg.

Ik doe verder geen medische gezondheidsclaims, maar wil je dit supplement als tip geven wanneer je chronische pijnklachten ervaart. Doe zelf ook wat research als je denkt dat dit ook iets voor jou kan betekenen, het is echt de moeite waard.

Hou hierbij ook in je achterhoofd dat alléén de supplementen natuurlijk geen complete oplossing is, het is ook belangrijk te kijken of je op fysiek, mentaal en energetisch niveau uit balans bent. Alles staat met elkaar in verbinding.

Hoe fijn zou het zijn als het zijn als je al 50% minder pijn zou hebben…

Nog even wat inhoudelijke informatie voor je over PEA.

PEA heeft 3 hoofdfuncties in je lichaam: celbescherming, ontstekingsremming en pijnstilling. Palmitoylethanolamide is aanwezig in vele lichaamscellen en weefsels. Het is essentieel voor de bescherming van cellen en weefsels tegen schadelijke prikkels die kunnen ontstaan door zuurstoftekort, mechanische schade of schade door ontstekingen (inclusief chronische laaggradige ontstekingen). Daarnaast is palmitoylethanolamide een ontstekingsremmende stof die onder andere een bewezen werkzaamheid heeft bij griep en verkoudheid. Ten slotte is palmitoylethanolamide een bijzonder goede pijnstiller, met name bij chronische pijnklachten. Het is een belangrijke nieuwe bijwerkingsvrije behandelmogelijkheid voor pijn en een grote doorbraak op het gebied van chronische pijnbestrijding.

Chronische pijnen, zoals pijnen bij:

 • artrose en artritis
 • migraine
 • menstruatie
 • bekkenaandoeningen
 • prostaataandoeningen
 • endometriose
 • chronische lage rugpijn
 • chronische onbegrepen buikklachten
 • nekpijnen en whiplash klachten
 • fibromyalgie
 • pijnen na kiesextracties
 • viscerale pijnsyndromen
 • (nachtelijke) spierkrampen

Neuropathische pijnen, zoals pijnen bij:

 • hernia
 • carpaletunnelsyndroom en andere zenuwbeklemmingssyndromen
 • gordelroos
 • multiple sclerose
 • pijnen en spasmen na een beroerte
 • chronische idiopathische axonale neuropathie
 • diabetes type 1 en 2
 • chemokuren
 • bestralingen bij kanker
 • complex regionaal pijnsyndroom* (CRPS) of Sudeck pijnen
 • neuralgische pijnen

Chronische ontstekingen, zoals bij:

 • chronische laaggradige ontstekingen
 • degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (sinds enkele jaren is duidelijk aan het worden dat bij degeneratieve ziektebeelden neuroinflammatie een grote rol speelt; er zijn alleen nog geen klinische studies gedaan naar de effecten van palmitoylethanolamide bij deze aandoeningen)
 • multiple sclerose (MS) en amyotrofische lateraalsclerose (ALS)
 • chronische darmontstekingen (ziekte van Crohn, colitis ulcerose)
 • metabool syndroom
 • atherosclerose
 • kinkhoest
 • vaginitis, vulvodynia, vestibulitis
 • blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis)

Acute ontstekingen, zoals bij:

 • griep
 • verkoudheden

Bron: Orthokennis

Ook is mijn mentale strijd tegen mijn lichaam nu een stuk minder. Ik accepteer nu meer dat sommige dingen gewoon meer klachten geven en dan probeer ik die dingen op een rustiger tempo te doen, of te doen op de dagen dat ik mij sterker voel. En lukt een keer iets niet, of heb ik een ‘slechte’ dag (lichamelijk) dan is het ook oké. Dit vind ik nog wel moeilijk hoor, ik ga ook regelmatig nog over mijn grenzen. Maar ook dat is iets dat ik vanzelf leer, ik heb mezelf er het hardste mee.

Heb je nog vragen hierover, stel ze gerust. Oja, ik heb hier nog een paar linktips waar je inhoudelijke informatie kunt vinden over hoe PEA nou precies werkt.